Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Κριτική #5 - Ο Βασιλιάς Πεθαίνει - Ευγένιου Ιονέσκο - Θέατρο Τέχνης

"Το κωμικό είναι Τραγικό και η τραγωδία του ανθρώπου είναι αληθινός χλευασμός"
                                     Ευγένιος Ιονέσκο - Σημειώσεις και αντισημειώσεις
     Ο Βασιλιάς πεθαίνει είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Ευγένιου Ιονέσκο, πάνω στον θάνατο, γιατί εκτός από τον βασιλιά, ολόκληρος ο κόσμος, ολόκληρος ο πλανήτης πεθαίνει.
    Ο Βασιλιάς Μπερανζέ είναι , με βάση τα λεγόμενα της πρώτης του γυναίκας, 400 ετών και μπορεί να διατάζει την φύση και να κινεί τις επιθυμίες των ανθρώπων ή και τους ανθρώπους τους ίδιους. αλλά έχει αρχίσει να χάνει τις δυνάμεις του να ελέγχει τους γύρω του. Ήδη από την αρχή σχεδόν του έργου πληροφορείται ότι πρόκειται να πεθάνει. Η πρώτη του σύζυγος μαζί με τον γιατρό (ο οποίος είναι και χειρούργος, εκτελεστής, αστρολόγος και προγραμματιστής) προσπαθούν να τον κάνουν να δει την πραγματικότητα. Η δεύτερη συζυγός του από την άλλη προσπαθεί να τον απομακρύνει από το άγχος της πραγματικότητας του επικείμενου θανάτου του.  Σιγά σιγά η χαρακτήρες εξαφανίζονται αφήνοντας τον βασιλιά Μπερανζέ, ο οποίος στο μεταξύ έχει χάσει την ακοή, την όραση και την ομιλία στα χέρια της Μαργκεριτ (πρώτη γυναίκα) για να τον προετοιμάσει για το τέλος του.
Ο Ιονέσκο έγραψε το συγκεκριμένο  έργο όταν ήταν άρρωστο και με τον φόβο του θανάτου.      Μέσα από την σκηνοθεσία της, η Μάνια Παπαδημητρίου προσπαθεί να μας περάσει τον θάνατο του ανθρωπου μέσα από τον θάνατο του Μπερανζέ και ο δεύθέλουμε να συνεχίσει για πάντα το πάρτυ αυτό της ζωής. και τι γίνεται όταν κάποιος πεθαίνει; το παρτυ συνεχίζεται; και αυτός; ξεχνιέται; έτσι απλά; σα να μην υπήρξε; Ο Βασιλιάς- ο Άνθρωπος θα πεθάνει στο τέλος της παράστασης. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα κάνει τα πάντα για να το αποφύγει...
      ο Γεράσιμος Γεννατάς αποδεικνύει για άλλη μια φορά το τεράστιο ταλέντο του και παίζει μεταξύ κωμικού και τραγικού αριστοτεχνικά περιγελόντας τον θάνατο με γκροτεσκικό τρόπο. Η Σοφιάννα Θεοφάνους ως δεσποτική μετραίσσα και πρώην σύζυγος υποστηρίζει τον ρόλο της αξιοπρεπώς.
     Μικρή αποκάλυψη η νεαρή Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της δεύτερης συζύγου του Μπερανζέ Βασίλισσα Μαρί, ενώ ο Θοδωρής Αντωνιάδης για ακόμη μια φορά είναι κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό ς, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο πολυτάλαντος είναι μέσα από τον μικρό του ρόλο.
      Καλή η Μαρία Κόμη- Παπαγιαννάκη ως Ζυλιέτ. Αλλά από τον γιατρό θα περίμενα πολύ περισσότερα. Έμοιαζε να έχει μείνει στην ανάγνωση και χωρίς να έχει αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνονταν για να αναπτύξει τον ρόλο του γιατρού-χειρουργού-αστρολόγου-προγραμματιστή-.....
        

Συντελεστές:Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές


Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου


Σκηνικά-κοστούμια: ΄Ελλη Παπαγεωργακοπούλου – Τατιάνα Σουχορούκοφ


Μουσική: Κώστας Βόμβολος


Επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες: Πέρσα Σταματοπούλου


Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος


Πιάνο-μουσική διδασκαλία: Μαρίνα Χρονοπούλου


Διανομή:


Μπερανζέ ο Α’ : Γεράσιμος Γεννατάς


Βασίλισσα Μαργκεριτ: Σοφιάννα Θεοφάνους


Βασίλισσα Μαρί: Λένα Παπαληγούρα


Γιατρός : Ανδρέας Μαυραγάνης


Ζυλιέτ : Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη


Φρουρός :Θοδωρής Αντωνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου